JOGÍNSKÉ RECEPTY

 

BRAMBORY PLODNOSTI

Tento recept vychází z tradice jogínské kuchyně. Koření pomáhá čistit krev, podporuje trávení a životní energii. Podle chuti můžete snížit množství pepře a kajenského pepře.

4 velké brambory na pečení
¼ – ½ šálku (65-125 ml) ghí nebo rostlinného tuku
2-3 nasekané cibule
¼-1/2 šálku (65-125 ml) nasekaného čerstvého zázvoru
1/4 člž kmínu
1-2 plž nasekaného česneku
1 člž černého pepře
¾-1 člž kurkumy
1 člž kajenského pepře nebo rozdrcených červených chilli papriček
8 celých hřebíčků
½ člž mletého kardamomu
¼ člž mleté skořice
2-4 plž sójové omáčky nebo sůl podle chuti
500 ml tvarohu

Můžete také přidat:

225 g strouhaného sýra,
1 červenou nebo zelenou papriku na kostičky,
½ šálku nakrájeného, osušeného ananasu.

Brambory oškrábeme, potřeme malým množstvím oleje a pečeme je doměkka při 200 C. Ve velké pánvi rozpustíme ghí, osmažíme na něm dohněda cibuli a zázvor, potom přidáme česnek a koření a vaříme minimálně dalších 4-5 min. Pokud je nutné, přilijeme trochu vody. Můžeme přidat sójovou omáčku. Směs zamícháme a odstavíme z plotny. Pečené brambory rozkrojíme podélně napůl. Vnitřek vydlabeme a smícháme s cibulovou směsí. Přidáme tvaroh. Všechno dobře promícháme a směsí naplníme vydlabané brambory. Posypeme strouhaným sýrem – dáme zapéct. Pečeme je tak dlouho, až se sýr rozpustí a začnou se na něm tvořit bubliny. Brambory můžeme ozdobit paprikami a ananasem. Podáváme s jogurtem. Recept na 4 velké brambory.

 
 

 

ČERVENÁ ŘEPA S MRKVÍ

Tento pokrm čistí játra a zažívací trakt. Tělu pomůžete, aby se samo vnitřně čistilo, pokud budete jíst tento pokrm jako dietu celý týden (na jaře nebo na podzim).

1 svazek červené řepy
450 g mrkve
2 svazky jarní cibulky (šalotky) nakrájet
3 nasekané stroužky česneku
Ghí nebo rostlinný olej
Sójová omáčka
Mletý černý pepř
Strouhaný sýr

Červenou řepu a mrkve očistíme. Řepu dusíme celou (neodkrajujeme kořeny ani stonky). Asi po 15-20 min přidáme mrkev. Dusíme tak dlouho, až je zelenina měkká, ale pevná. Potom červenou řepu a mrkve oloupeme. Nastrouháme na hrubém struhadle. Červenou řepu a mrkve strouháme odděleně, aby si uchovaly svoji charakteristickou barvu. Jarní cibulku a česnek osmažíme na oleji nebo Ghí doměkka. Přidáme k červené řepě, mrkvi a černému pepři. Směs dáme do zapékací nádoby a ochutíme sójovou omáčkou. Posypeme strouhaným sýrem a zapékáme, až se sýr rozpustí a zezlátne. Recept na 4-6 porcí.

 
 

KAMČA KARI

1 střední či větší dýně hokkaido/jiná dýně, např. muškátová nebo menší „halloweenová“
250 g cizrny v sušeném stavu/ 1 (klidně 2) plechovka sterilované cizrny
4-5 brambor
2 střední cibule
4 stroužky česneku
4 cm kořene zázvoru
3-4 pol. lžíce rozinek
1 člž mletého kmínu
1 člž mletého koriandru
1 člž mletého chilli/ drcených chilli papriček
4 plž kari pasty Tandoori (zn. Patak’s)
200-300 ml zeleninového vývaru
400 ml plechovka kokosového mléka
sůl dle chuti
třtinový cukr dle chuti
citronová/ limetová šťáva
3 plž oleje

1. Namočte cizrnu, ideálně přes noc. Vodu slijte a dejte vařit do neosolené vody. Pečlivě omyjte dýni hokkaido, vydlabejte a nakrájejte na cca 3×3 cm kousky. Stejně nakládejte s jinými druhy dýně, jen je před nakrájením musíte oloupat. Oloupejte a nakrájejte brambory, zhruba na stejně velké kousky jako dýni, a dejte je vařit do slané vody.
2. Připravte si cibuli, česnek a zázvor. Cibuli nakrájejte na středně hrubo, česnek na drobno a zázvor nastrouhejte. Spařte rozinky – vhoďte do vroucí vody, vypněte plotýnku a vodu z rozinek slijte přes sítko.
3. Cibuli osmahněte na oleji, dokud lehce nezezlátne, přihoďte česnek a zhruba po dvou minutách zázvor. Orestujte, dokud zázvor nezačne trochu zlátnout.
4. Přidejte kari pastu a ostatní koření, dokud se směs nerozvoní, pak vhoďte dýni, zhruba 5 minut opékejte s kořením a zalijte vývarem, přidejte sůl a cukr dle vašich preferencí.
5. K dýni přidejte vařené brambory, cizrnu a spařené rozinky. Zalijte kokosovým mlékem a vařte na mírném ohni, dokud není dýně měkká. Částečně pokrm zahustí dýně, která se z krajů kousků rozpadá, než se uvaří, zčásti jej zahustí brambory (podle toho, jaký druh použijete) a částečně kokosové mléko.
6. Dochuťte podle vlastní chuti solí, cukrem, citronovou šťávou – hledáte ten správný balanc mezi sladkou, kyselou a slanou chutí. Kari pasta obsahuje Tamarind, ale kdyby vám výsledná chuť nebyla dost kyselá, můžete použít ještě citronovou, limetovou šťávu nebo samozřejmě tamarindovou pastu, máte-li. Chcete-li přidat zeleninu, zkuste batáty nebo třeba růžičky květáku.

 
 

KAŠE Z QUINOI S OŘECHY A DATLEMI

Zemitá quinoa slazená datlemi a doplněná vlašskými ořechy krotí vaše chutě, protože touha po cukru je často převlečenou touhou po bílkovinách.

Quinoa má vysoký obsah železa a ozdravuje krev. Obsahuje více vápníku než mléko a je bohatá na hořčík a fosfor. Hodí se pro lidi se slabým trávením nebo po nemoci při rekonvalescenci. Vlašské ořechy zahřívají a vysušují, což jsou ideální vlastnosti na studený a vlhký den. Skvělé pro podzimní dny.

3 celé datle
1 plž ghí
1 člž javorového sirupu
½ šálku quinoi
Špetka himálajské soli
¼ šálku vlašských ořechů
1 šálek vody

Pokrájejte vlašské ořechy a na sucho je opražte na pánvi, na středním ohni, dohněda. Mezitím si pokrájejte vypeckované datle. Do pánve přidejte zbývající ingredience a osmažte quinou na ghí asi po dobu 1min. Přidejte 1 šálek vody a přiveďte k varu. Snižte oheň a přikryjte. Nechejte probublávat asi 20 min než ej Quita měkká. Chcete-li, doslaďte javorovým sirupem a podávejte teplé.

(zdroj: veronikasilarova.cz/category/recepty/)

 
 

KAROTKOVÁ POLÉVKA S MAJORÁNKOU

Zajímavé spojení mrkve a jablka, polévka dosladka.

4 mrkve nakrájíme na kousky
1 plž nakrájené cibule
1 avokádo
1 menší jablko (nebo ½ velkého)
Špetka papriky
Sůl podle chuti
Špetka římského kmínu
1 plž majoránky
Voda na mixování (množství podle požadované hustoty)

Můžete také přidat:

špetku skořice
1 nakrájenou červenou papriku

Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru do hladka. Přidejte tolik vody, jak chcete polévku hustou.

Ozdobíme několika kousky nakrájeného jablka a cibule a kapkou olivového oleje.

S cibulí v tomto receptu zacházejte opatrně. Když ji dáte příliš mnoho, přehluší ostatní chutě. Sílu cibule zjemňuje právě majoránka. Avokádo v živých jídlech obecně slouží k zahuštění pokrmů.

Chceme-li, můžeme si polévku ohřát na 40°.

(zdroj: veronikasilarova.cz/category/recepty/)

 
 

KHIČRÍ

Tento recept je výborným jídlem na zmírnění stresu. Díky kombinaci různého koření a zejména fazolek mungo, pomáhá zmírnit stres v relativně krátké době. Posiluje nervový a žlázový systém, čistí krev, posiluje imunitu atd. Toto jídlo je také vhodné jako zvláštní dieta – pro lepší výsledek můžete dva nebo tři dny nejíst nic jiného než khičrí a uvidíte, co to s vámi udělá. Kromě všech hojivých účinků také výborně chutná.

½ šálku rýže basmati (Basmati je druh dlouhozrnné rýže)
½ čočky nebo fazolek mungo
6 šálků vody
2 lžíce zázvoru, oloupaného a nasekaného nadrobno
3 stroužky česneku, nakrájet
¼ šálku cibule, nakrájet
½ čajové lžičky semínek koriandru
½ čajové lžičky kurkumy
1/8 čajové lžičky fenyklu
1/8 čajové lžičky kmínu
1 šálek různých druhů zeleniny nakrájených na kousky
1 lžíce másla ghí
Sůl na dochucení.

Vložte rýži, čočku nebo předem namočené mungo, vodu a koření do polévkového hrnce. Přiveďte k varu. Vařte zakryté na střední teplotu. Po 30 minutách přidejte zeleninu. Až bude směs měkká a rozpadající se, přidejte ghí a servírujte. Nechtě si chutnat!

 
 

PEČENÉ TOFU

Tofu je vynikajícím zdrojem bílkoviny. Tofu nakrájíme na plátky a osušíme. Namočíme do citronové šťávy a sójové omáčky nebo omáčky Bragg´s. Ozdobíme podle chuti chilli papričkami, česnekem, bylinkami nebo kořením. Pečeme při 180 C.

 

PETRŽELOVÉ RIZOTO

Recept na 4-6 porcí, pro velkou rodinuJ

Rizoto pomůže v případě, že vás bolí hlava nebo cítíte „těžkou hlavu“nebo když jste bez příčiny ospalí. Je velmi dobrý pro mozek a může se jíst jako mono dieta. Pokud potřebujete hodně energie, třeba při těžké fyzické práci, doporučuji s jogurtem. Tento pokrm je velice vhodný pro muže. Ale nám ženám bude jistě také chutnat.

1 šálek rýže basmati
1 šálek petržele (ne kadeřavé)
2 šálky nakrájených brambor i se slupkou
2 cibule
2 člž dobromysly
1 člž mletého červeného pepře (můžete přidat i víc podle chuti)
1 plž kurkumy
1 člž černého pepře
2 rozdrcené bobkové listy
1/2 šálku ghí

Cibuli osmahneme na másle ghí. Přidáme koření a smažíme dohněda. Potom přidáme rýži, brambory a petržel, chvíli mícháme. Přidáme vodu (aby se rýže uvařila), přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 15 minut.

 
 

RÝŽE S TROJICÍ KOŘENŮ

Opravdová pochoutka, čistí krev.

Recept na 4 porce.

2 nakrájené cibule
2 oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky
2,5 cm kořen zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
1 šálek rýže basmati
½ -3/4 šálku Ghí
1 oloupané rajče
4-5 šálků (1-1,25 l) různých druhů nakrájené zeleniny

Rýži důkladně opláchneme. Přidáme cibuli, česnek a zázvor. Pomalu promícháme, až se cibule začne rozpadat. Přidáme rajče, zeleninu a rýži a 4 šálky vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni. Často kontrolujeme. Pokud je potřeba, přidáme vodu. Vaříme tak dlouho, až je zelenina měkká a rýže uvařená.